dilluns, 17 de setembre del 2012

MÚSICA I PUBLICITAT. 4t ESO


Abans de començar us convido a veure un dels magnífics programes de TV3 que ens parla de la música a la televisió: No me les puc treure del cap.


Nosaltres ens centrarem bàsicament en analitzar el paper de la música en la publicitat.  Per això és important veure quins tipus de música podem trobar en un anunci publicitari.   

Si ens fixem en la relació entre música i composició, trobem dos tipus de música:.
  • Música ja existent: música que ja existia, que s'ha agafat en préstec per a musicar l'anunci.  Per exemple, peces de música clàssica, música popular, BSO de pel·lícules...
 


    • COVER: és una versió que es fa de la música ja existent per tal d'adaptar-la a l'anunci.  No es tracta de la composició original, sinó que s'hi han fet modificacions en la lletra, els instruments, el ritme...

  • Música composta expressament per a l'anunci
    • JINGLE: música i lletra creades expressament per a l'anunci.  La lletra sol cantar les excel·lències del producte i pot contenir el seu logo musical.  Un clàssic: l'anunci de Cola Cao.




Si ens fixem en la relació entre música i imatge:
    • Música diegètica: sorgeix d'un element present en l'escena, per exemple una ràdio, uns instruments, i és la que escolten els personatges que apareixen a l'anunci.
    • Música incidental: és la música que només escolten els espectadors, una mena de música de fons.
LOGOS MUSICALS

Un logo musical és una melodia que identifica un producte. Tot i que actualment no s'utilitzen gaire, encara hi ha productes que es poden reconèixer per la seva cançó:


FUNCIONS DE LA MÚSICA EN LA PUBLICITAT
  1. Reforç: la música s'adapta al tipus de consumidor, al producte o té un text que ajuda a vendre el producte.
  2. Contrast: la música no s'adapta a les imatges (per exemple, música molt ràpida i imatges molt lentes o viceversa)
  3. Estètica: la música pot escoltar-se en situacions fora de l'anunci, té simplement la funció de fer l'anunci "més bonic".
Per acabar us deixo uns vídeos d'anuncis "sonats":

I unes adreces de webs sobre publicitat i música que us poden interessar:
  • Las canciones de la tele: blog amb informació bastant completa sobre els anuncis publicitaris: agències, models, estudis on s'han gravat, música, intèrprets...  Ofereix la possibilitat de descarregar-se les melodies.
  • Los mejores anuncios de TV: pàgina web amb una fitxa tècnica de cada anunci.  Menys completa que l'anterior musicalment parlant.  Els anuncis estan agrupats en categories (articles, anuncis mítics, campanyes publicitàries...).
  • Anuncios.com: web amb informació sobre tot tipus de publicitat, tant gràfica com televisiva o radiofònica.  Conté una fitxa per a cada anunci, però hi ha poca informació pel que fa a la música.
  • Tv anuncios: amb informació de caire més professional.
  • http://anunciostv.wordpress.com/: blog amb curiositats sobre anuncis d'arreu del món.
ACTIVITAT

Trobareu l'activitat sobre música i publicitat al moodle de l'escola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada